Bahan-Bahan:
2 ekor ikan cencaru sederhana besar
2 sudu besar asam jawa
2 sudu besar gula
1 sudu besar cili kisar
Sedikit garam dan serbuk perasa
Kertas pemabalut Aluminium
Alat pemanggang ikan
Cara:
Cencaru dibelah belakang dan dibersihkan. Gaulkan semua bahan asam jawa, gula, cili kisar, garam dan sebuk perasa hingga sebati. Masukkan bahan yang digaul tadi ke dalam ikan sebelah belakang. Balut ikan dengan pembalut aluminium supaya bahan tidak keluar semasa memanggang. Panggang ikan hingga masak (kira-kira 30 minit)
Cencaru dibelah belakang dan dibersihkan. Gaulkan semua bahan asam jawa, gula, cili kisar, garam dan sebuk perasa hingga sebati. Masukkan bahan yang digaul tadi ke dalam ikan sebelah belakang. Balut ikan dengan pembalut aluminium supaya bahan tidak keluar semasa memanggang. Panggang ikan hingga masak (kira-kira 30 minit)
No comments:
Post a Comment