Bahan-bahan:
1 kg daging - dipotong nipis
Bahan A:
6 sudu jintan manis (ditumbuk halus)
2 paket lada hitam - ikut suka banyaknya(ditumbuk halus)
Halia (ditumbuk halus)
6 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
Bahan A ini diperap bersama daging
Bahan B:
4 ulas bawang putihHalia - dihiris nipis
3 labu bawang besar - dihiris bulat
15-20 biji cili (digoreng sekejap)
6 biji kentang dibelah 4 (digoreng hingga kekuningan)
4 biji tomato dibelah 4
2 biji cili merah dibelah 4
2-3 sudu sos tiram
2-3 sudu sos lada hitam
KicapSedikit
garam
Daun bawang untuk hiasan (Potong lebih kurang 2" panjang)
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
1. Tumis bawang putih dan halia yang dihiris tadi hingga naik bau dan kemudian masukkan daging yang telah diperap tadi. Kacau daging tadi hingga ia naik bau yang sedap.
2. Apabila daging empuk dan lembut, masukkan sos tiram dan kacau. Kemudian masukkan pula sos lada hitam dan kacau. Masukkan kicap dan kalau terlalu pekat tambah sedikit air supaya ia lembab dan kacau.
3. Apabila daging masak, masukkan kentang goreng, cili padi yang telah digoreng tadi, cili merah, tomato dan bawang besar. Kacau lagi dan masukkan garam ikut rasa.
Akhir sekali taburkan daun bawang diatas daging tadi.
No comments:
Post a Comment