Ikan Kerapu Masak Asam Manis
Bahan-bahan A:
1 ekor ikan kerapu
120gram tepung jagung
1 biji telur ayam
Sedikit minyak (untuk goreng)
Garam secukup rasa
Bahan-bahan B:
5 ulas bawang merah - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
3cm halia
1 batang serai - dititik
1 helai daun pandan
3 sudu cili sos
1 sudu cili giling
Sedikit kunyit hidup
3 sudu tomato sos
3 cawan air
Sedikit cuka masak
Garam secukup rasa
Cara memasak:
Gaulkan bahan-bahan B.
Untuk sosnya, panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang merah, halia, daun Pandan dan serai sehingga bau naik.
Masukkan cili giling dan kunyit. Kacau sehingga naik minyak.
Masukkan air, tomato sos, cili sos dan bahan perasa. Kacau sehingga mendidih. Tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng.
Taburkan sedikit bawang goreng ke atas hidangan tadi.
Untuk hiasan:
Bawang besar, cili merah, green pepper, nanas dan timun.
Wednesday, May 21, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment