Thursday, May 22, 2008

KUIH CHA-KOI

KUIH CHA-KOI

BAHAN CAMPURAN YIS
200 g tepung serba guna
300 ml air suam
1 camB yis segera

BAHAN DOH
1 1/2 camt tawas (ditumbuk hancur)
400 ml air
2 camt serbuk amonia
1 1/2 camt soda bikarbonat
2 camt garam
2 camB minyak
600 g. tepung berprotin tinggi/tepung roti
1 camB minyak (untuk sapu)
2-3 camB tepung serba guna (untuk tabur)
minyak untuk menggoreng
Untuk membuat adunan yis:
Gaul semua bahan hingga sebati, tutup dengan kain lembab. Biar selama 1-2 jam.
Larutkan tawas dengan separuh air, campurkan dengan adunan yis hingga rata.
Campurkan pula baki air dengan serbuk amonia, soda bikarbonat dan garam.
Kacau adunan yis dan campuran amonia bersama minyak.
Gaul tepung dengan campuran tadi hingga menjadi doh yang lembut. Uli hingga sebati dan tutup dengan tuala lembab. Biar selama 30 minit.
Uli doh tadi selama 10 minit lagi kemudian sapu minyak dan tutup. Biar 2 jam lagi.
Tabur tepung di atas papan pencanai. Canai sedikit doh menjadi 60x10 centimeter. Potong menjadi 20 keping.
Basahkan dengan air di tengah-tengah satu potongan menggunakan lidi kemudian lekatkan satu potongan lain di atasnya. Buatlah hingga habis.
Panaskan minyak di dalam kuali.
Angkat potongan yang sudah dicantumkan dan tarik sedikit agar panjang. Gorenglah hingga keperangan. Angkat dan tuskan.

No comments:

Teh O

Teh O

Coffee Latte

Coffee Latte

Air kelapa

Air kelapa

strawberry cake

strawberry cake

ice-cream cake

ice-cream cake

Cake

Cake