Sotong Masak Hitam
Bahan-bahan:
400 gm. sotong, dihiris bulat
1 sudu besar rempah kari daging
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap hitam
2 biji bawang besar - dihiris bulat
1 biji cili merah } dihiris serong
6 biji cili padi }
80 ml. minyak masak
Cara Menyediakan
1. Perap sotong bersama rempah kari dan garam selama 30 minit.
2. Panaskan 2 camb minyak di dalam kuali, goreng sotong di atas api kuat hingga separuh masak. Angkat dan ketepikan.
3. Panaskan baki minyak, masukkan bawang, cili merah dan cili padi.
4. Kecilkan api dan tuangkan sos tiram dan kicap hitam. Tambah garam dan gula.
5. Bubuh sotong ke dalam kuali, kacau rata dan angkat.
Thursday, May 22, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment