Udang Bercili
Bahan-bahan:
1 kg udang sederhana, dibersihkan dan dipotong sedikit kepala udang
Bahan kisar:
15 biji bawang kecil
5 biji bawang putih
10 g halia muda
20 tangkai cili kering, direbus
10 g belacan
10 g kunyit hidup
10 g asam jawa, dicampur dengan ½ cawan air dan jadikan air asam jawa.
Sedikit garam
Cara membuat:
1. Sebelum itu, udang hendaklah digaul dengan garam dan kunyit hidup.
2. Panaskan setengah liter minyak di dalam kuali.
3. Apabila minyak panas, goreng udang. Setelah udang masak angkat dan sejat.
4 Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar sehingga kekuningan.
5. Kemudian campurkan udang bersama bahan tumis.
6. Gaul sehingga sebati dan masukkan garam secukup rasa. Pastikan kuahnya sedikit kering.
Thursday, May 22, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment