Udang Masak Lemak
Bahan-bahan
1 kilo udang besar
2 kotak santan kara
1 batang lobak merah, dihiris panjang-panjang
4 batang mini corn, dipotong serong
1 helai daun kunyit
1/2 sudu kecil belacan
Garam secukup rasa
Bahan-bahan Tumbuk
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
3 biji cili padi
Cara-caranya
1. Tumbukkan semua bahan-bahan tumbuk.
2. Masukkan santan ke dalam periuk, daun kunyit, bahan-bahan tumbuk tadi dan belacan.
3. Masukkan air, agak-agak mengikut kepekatan yang diingini.
4. Apabila sudah menggelegak, masukkan lobak merah dan mini corn.
5. Apabila sayuran sudah agak lembut, masukkan udang.
6. Perasakan dengan garam.
7. Tutup api apabila udang sudah cukup masak.
Thursday, May 22, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment