Thursday, May 22, 2008

BUBUR LAMBUK

BUBUR LAMBUK

Bahannya (A):
1 sudu besar jintan manis
1 inci halia
1 1/2 sudu besar jintan putih
2 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah (mesin semuanya)
100 gram udang kering - mesin
1/2 cawan kacang tanah - goreng & mesin halus
sedikit lada sulah - nak pedas boleh tambah
1/3 biji kelapa - buat kerisik

Bahan (B) :
2 cawan beras
1/4 kilo daging lembu (kalau suka boleh guna ayam)
1 cawan udang basah - jika suka
daun sup & daun bawang
bawang goreng
daun kucai - kalau suka
air rebusan daging
garam

Bahan penumis :
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum cengkih
1 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga

caranya :
1. Tumiskan bahan penumis hingga wangi, kemudian masukkan bhn A yg telah dimesin. Goreng hingga kekuningan.
2. Masukkan kelapa goreng, udang kering, kacang tanah, daging & udang, kacau & biar sekejap. 3. Masukkan sedikit air rebusan daging & biar mendidih sekejap.
4. Campurkan garam, lada sulah, beras & air ikut sukatan beras utk buat bubur.
5. Masak hingga bubur kembang.
6. Taburkan daun sup, daun bawang, daun kucai & bawang goreng.

KUIH CHA-KOI

KUIH CHA-KOI

BAHAN CAMPURAN YIS
200 g tepung serba guna
300 ml air suam
1 camB yis segera

BAHAN DOH
1 1/2 camt tawas (ditumbuk hancur)
400 ml air
2 camt serbuk amonia
1 1/2 camt soda bikarbonat
2 camt garam
2 camB minyak
600 g. tepung berprotin tinggi/tepung roti
1 camB minyak (untuk sapu)
2-3 camB tepung serba guna (untuk tabur)
minyak untuk menggoreng
Untuk membuat adunan yis:
Gaul semua bahan hingga sebati, tutup dengan kain lembab. Biar selama 1-2 jam.
Larutkan tawas dengan separuh air, campurkan dengan adunan yis hingga rata.
Campurkan pula baki air dengan serbuk amonia, soda bikarbonat dan garam.
Kacau adunan yis dan campuran amonia bersama minyak.
Gaul tepung dengan campuran tadi hingga menjadi doh yang lembut. Uli hingga sebati dan tutup dengan tuala lembab. Biar selama 30 minit.
Uli doh tadi selama 10 minit lagi kemudian sapu minyak dan tutup. Biar 2 jam lagi.
Tabur tepung di atas papan pencanai. Canai sedikit doh menjadi 60x10 centimeter. Potong menjadi 20 keping.
Basahkan dengan air di tengah-tengah satu potongan menggunakan lidi kemudian lekatkan satu potongan lain di atasnya. Buatlah hingga habis.
Panaskan minyak di dalam kuali.
Angkat potongan yang sudah dicantumkan dan tarik sedikit agar panjang. Gorenglah hingga keperangan. Angkat dan tuskan.

KUIH CARA BERLAUK

KUIH CARA BERLAUK

Bahan Lauk:
Minyak masak 2 sudu besar
Bawang merah 3 ulas, dikupas dan dikisar
Bawang putih 2 ulas, dikupas dan dikisar
Halia 1/2 cm, dikisar
Rempah kari daging 1 sudu besar
Daging kisar 200 g
Isi udang 100 g, dicincang halus-halus
Daun bawang 4 tangkai, dihiris 0.5 cm
Cili merah 2 biji, dihiris 0.5 cm
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk melengser

Bahan Cara:
Tepung gandum serbaguna 500 gSantan 300 ml daripada sebiji kelapaTelur 2 bijiGaram secukup rasaSedikit pewarna kuning
Cara membuatnya:
Untuk lauk: Panaskan minyak masak, tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan rempah kari dan daging. Kacau hingga kering airnya. Campur udang dan gaul rata-rata hingga udang masak. Tambah garam secukup rasa, angkat dan biar sejuk.
Untuk cara: Gaul tepung gandum dan garam di dalam mangkuk. Tuang santan, telur dan pewarna kuning ke dalam mangkuk. Kacau rata-rata hingga adunan tidak bergentel (tapis jika perlu). Panaskan acuan cara di atas api perlahan. Lengser dengan sedikit minyak masak. Tuang adunan ke dalam acuan sehingga memenuhi empat-perlima bahagian. Sudukan daging di tengah-tengahnya. Tabur dengan daun bawang dan cili merah. Tutup acuan dan biar masak di atas api perlahan selama 5-6 minit.

KEEMA KAMBING

KEEMA KAMBING

225 g. daging kambing (dicincang halus)
3 camB. rempah kari daging
garam secukupnya
5 camB. minyak
2 biji bawang besar (dihiris kiub)
4 biji buah pelaga (diketuk)
5 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 cm kulit kayu manis
1 cm halia } ditumbuk
2 ulas bawang putih }
500 ml santan cair (dari 1/2 biji kelapa)
2 biji ubi kentang } dikiub 2 cm
2 biji tomato }
60 g. kacang pis
2 tangkai daun ketumbar (dihiris halus)
sedikit gula

1. Gaul daging kambing dengan rempah kari dan garam, biar 10 minit.
2. Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga wangi.
3. Masukkan buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, halia, bawang putih dan kambing. Kacau sampai agak kering.
4. Tuangkan 125 mililiter santan kemudian renehkan 5 minit.
5. Bubuh kentang dan baki santan. Kacau sampai kentang empuk, bubuh tomato dan pis.
6. Tambah gula dan garam jika perlu. Sajikan dengan taburan daun ketumbar

PULUT KUNING

PULUT KUNING
560 gram beras pulut
Sekeping asam gelugur
2 cam teh serbuk kunyit
Air secukupnya
2 helai daun pandan (disimpulkan)
250 ml santan pekat (dari sebiji kelapa)
1 1/2 camt. garam

1. Cuci pulut kemudian rendam 4 jam atau semalaman di dalam air dengan asam gelugur dan serbuk kunyit.
2. Ketepikan asam, kukus pulut dengan daun pandan kira-kira 30 minit atau hingga tiga suku masak.
3. Angkat pulut, letak di dalam mangkuk besar.
4. Gaul santan dan garam, kacau bersama pulut tadi.
5. Kukus semula selama 15 minit atau hingga masak.

TELUR BUNGKUS

TELUR BUNGKUS

4 camb. minyak
5 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 labu bawang besar (dihiris dadu)
1 camt. serbuk belacan }
2 camt. pes cili} dicampur
1/2 camt. gula }
50 ml. air
2 camt. kicap ikan }
2 camB. sos cili } bahan sos
3 camB. sos tomato }
2 camB. sos tiram }
200 g. daging (dicincang)
100 g. sayuran campur
4 tangkai daunsup } dihiris halus
3 tangkai daun bawang}
4 biji telur (dipukul dengan sedikit garam)
gula & garam secukupnya

1. Panaskan separuh minyak, tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi.
2. Masukkan campuran cili, gaul 1 minit.
3. Bubuh pula air dan bahan sos, kacau 2 minit.
4. Masukkan daging, kacau sekali-sekala hingga daging empuk (tambah air jika perlu).
5. Gaulkan sayuran campur, daun ketumbar dan daun bawang ke dalam daging.
6. Tambah garam dan gula secukupnya kemudian angkat. Kuahnya hendaklah kering sedikit.
7. Panaskan baki minyak, goreng telur menjadi kepingan besar.
8. kemudian lipat telur dadar menjadi bungkusan empat segi. Angkat dan sajikan.

MEE/ BIHUN/ KWAY TEOW SUP TULANG

MEE/ BIHUN/ KWAY TEOW SUP TULANG

1.5 kg tulang lembu
2.5 liter air
3 camB. minyak
5 cm lengkuas (ditumbuk kasar)
2 batang serai (diketuk)
2 kuntum bunga lawang (2 kelopak ditumbuk)
6 kuntum bunga cengkih
15 ulas bawang merah} dihiris & digoreng berasingan
5 ulas bawang putih } sampai perang
1 camt. serbuk lada hitam
gula & garam secukupnya

BAHAN SAMPINGAN
4 keping mee telur (dicelur lembut)/mm/bihun/kway teow
500 g perut lembu (direbus & dihiris)
300 g. tauge (dibuang ekor & dicelur)
6 tangkai daun bawang} dihiris
6 tangkai daun sup }
2 biji telur (direbus)

BAHAN SOS CILI PADI
8-10 biji cili padi } dikisar
2 biji cili hijau }
3 camB. kicap manis
garam & gula secukupnya

1. Jerang tulang dengan air hingga hampir mendidih.
2. Panaskan minyak, tumis lengkuas, serai, bunga lawang dan bunga cengkih selama 1 minit.
3. Masukkan ke dalam air tadi. Bubuh pula garam dan gula. Biar hingga menggelegak dan renihkan hingga tinggal 1.5 liter.
4. Bubuh 1/3 bawang merah goreng dan serbuk lada hitam ke dalam sup. Biar merenih selama 5 minit lagi. Tambah garam jika perlu.
5. Untuk membuat sos cili padi, campurkan cili kisar dengan kicap, sedikit garam dan gula.
6. Untuk menghidangkannya, bubuh mee ke dalam mangkuk. Letak perut, taugeh, daun bawang, daun sup dan telur.
7. Curahkan sup kemudian taburkan bawang merah dan bawang putih goreng.

Sotong Sumbat Berempah

Sotong Sumbat Berempah

Bahan-bahan
600 gm sotong
500 ml air
4 biji telur
2 biji bawang besar, dicincang halus
1 biji cili hijau, buang biji dan cincang halus
1 biji cili merah, buang biji dan cincang halus
1 biji bawang besar, dihiris bulat
4 sudu makan rempah kari daging/ayam
2 sudu makan cili kisar
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
100 ml minyak masak
Lidi koktel secukupnya
Garam secukup rasa
satu sudu besar yogurt untuk rasa lemak2 sikit.

Cara
Pukul telur, separuh bawang, cili hijau, cili merah dan garam sehingga rata.
Panaskan satu sudu makan minyak. Masukkan telur dan kacau hingga hancur. Angkat dan sejukkan.
Sumbatkan telur ke dalam sotong. Sematkan kepalanya dengan lidi. Ketepikan.
Seterusnya, panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan baki bawang dan cili hingga berbau.
Masukkan rempah kari dan cili kisar. Bila garing, masukkan air. Bila kuah hampir pekat, campurkan kicap, serbuk lada hitam, garam dan gula.
Akhir sekali, masukkan pula sotong sumbat. Kacau sekali-sekala hingga sotong masak dan kuahnya pekat. Bubuh bawang besar yang dihiris bulat. Kacau hingga layu. Tutupkan api.

Sotong Goreng Celup Tepung

Sotong Goreng Celup Tepung

Bahan-bahan:
5 ekor sotong yang besar [dibersihkan, dan dipotong-potong serta toskan airnya].

Bahan-bahan tepung:
2 cawan tepung beras
sedikit kapur makan [kapur sirih]
sedikit garam
sedikit baking powder [jika suka]
sebiji telur [jika suka]
Minyak untuk memasak [perlu banyak untuk menenggelamkan sotong tersebut, seperti membuat goreng pisang] .

Cara-caranya:
1. Tepung beras dicampurkan dengan garam, kapur sirih, baking powder, telur dan uli dengan sedikit air sehingga menjadi doh [seperti hendak membuat biskut].
2.Tutupkan doh di dalam bekas uli tadi sebentar dengan kain atau tuala kecil yang lembab. Biarkan selama setengah jam.
3. Selepas itu, uli doh tersebut seperti membuat roti dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga ianya menjadi lebih cair dan sesuai untuk dicelup dengan sotong [juga sesuai untuk dibuat goreng pisang]
4. Pastikan minyak masak betul-betul panas.
5. Celupkan sotong yang sudah 'kering' itu dan masukkan ke dalam minyak panas.
6. Gorenglah seperti biasa. Bila tepung kelihatan sudah kekuningan, barulah diangkat.
7. Hidanglah bersama sos cili.

Sotong Masak Hitam

Sotong Masak Hitam

Bahan-bahan:
400 gm. sotong, dihiris bulat
1 sudu besar rempah kari daging
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap hitam
2 biji bawang besar - dihiris bulat
1 biji cili merah } dihiris serong
6 biji cili padi }
80 ml. minyak masak

Cara Menyediakan
1. Perap sotong bersama rempah kari dan garam selama 30 minit.
2. Panaskan 2 camb minyak di dalam kuali, goreng sotong di atas api kuat hingga separuh masak. Angkat dan ketepikan.
3. Panaskan baki minyak, masukkan bawang, cili merah dan cili padi.
4. Kecilkan api dan tuangkan sos tiram dan kicap hitam. Tambah garam dan gula.
5. Bubuh sotong ke dalam kuali, kacau rata dan angkat.

Udang Masak Kunyit Tempoyak

Udang Masak Kunyit Tempoyak

Bahan-bahan
Udang harimau

Bahan kisar:-
Cili merah
Cili kering-(ikut suka)
Bwg merah
Bwg putih
Tempoyak
Asam keping
Serai - titik
Air Garam

Cara Membuatnya
Tumis bahan kisar sampai wangi.
Masukkan serai dan tempoyak dan kacau sebati.
Nampak pekat campurlah air sikit.
Masukkan udang dan asam keping dan masukkan serai.
Masukkan garam.
Biar sebentar dan angkat.

Udang Masak Lemak

Udang Masak Lemak

Bahan-bahan
1 kilo udang besar
2 kotak santan kara
1 batang lobak merah, dihiris panjang-panjang
4 batang mini corn, dipotong serong
1 helai daun kunyit
1/2 sudu kecil belacan
Garam secukup rasa

Bahan-bahan Tumbuk
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
3 biji cili padi

Cara-caranya
1. Tumbukkan semua bahan-bahan tumbuk.
2. Masukkan santan ke dalam periuk, daun kunyit, bahan-bahan tumbuk tadi dan belacan.
3. Masukkan air, agak-agak mengikut kepekatan yang diingini.
4. Apabila sudah menggelegak, masukkan lobak merah dan mini corn.
5. Apabila sayuran sudah agak lembut, masukkan udang.
6. Perasakan dengan garam.
7. Tutup api apabila udang sudah cukup masak.

Udang Bercili

Udang Bercili

Bahan-bahan:
1 kg udang sederhana, dibersihkan dan dipotong sedikit kepala udang

Bahan kisar:
15 biji bawang kecil
5 biji bawang putih
10 g halia muda
20 tangkai cili kering, direbus
10 g belacan
10 g kunyit hidup
10 g asam jawa, dicampur dengan ½ cawan air dan jadikan air asam jawa.
Sedikit garam

Cara membuat:
1. Sebelum itu, udang hendaklah digaul dengan garam dan kunyit hidup.
2. Panaskan setengah liter minyak di dalam kuali.
3. Apabila minyak panas, goreng udang. Setelah udang masak angkat dan sejat.
4 Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar sehingga kekuningan.
5. Kemudian campurkan udang bersama bahan tumis.
6. Gaul sehingga sebati dan masukkan garam secukup rasa. Pastikan kuahnya sedikit kering.

Sambal Petai Udang

Sambal Petai Udang

Bahan-bahan:
Udang

Bahan dikisar:
Cili kering
Bawang merah
Bawang putih
Serai - (terpulang samada nak ketuk atau nak kisar)
Udang kering
Belacan
Kunyit hidup
Air asam jawa
Garam
Gula

Cara-cara:
Tumiskan bahan kisar sampai wangi. Masukkan udang dan air asam jawa, garam, gula.

Udang Masala

Udang Masala

Bahan-bahan:
Udang sederhana besar (campur dengan serbuk kunyit + garam, goreng sekejap).
Angkat ketepikan.
Bawang besar (separuh potong dan separuh lagi kisar)
Bawang putih - kisar
Halia - kisar
Cili merah - kisar
Tomato - kisar
Jintan manis
Jintan putih
Ketumbar
Lada putih
serbuk kunyit
serbuk cili
kas-kas } option
Daun kari
serai
santan

Cara-cara:
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang yang telah dipotong.
2. Masukkan bahan yang dikisar.
3. Masukkan serbuk cili, santan, udang serta rempah ratus dan gaul rata
4. Masukkan garam .

Udang Black Pepper

Udang Black Pepper

Bahan-bahan
Udang } gaul ngan garam dan serbuk kunyit

Bwg putih }
Bwg merah }tumbuk
Lada hitam }

Halia }
Bwg besar } hiris
Cili merah }
Kacang panjang }
Tomato } belah 4

Sos tomato
Sos tiram
Kicap

Cara Membuatnya
Goreng udang sekejap. Ketepikan.
Tumiskan bahan tumbuk hingga wangi.
Masukkan kicap, sos tomato dan sos tiram. Letak air sedikit jika terlalu pekat. Kacau sekata dan masukkan udang yang digoreng tadi.
Akhir sekali masukkan kesemua bahan yang dihiris, biar pekat dan tutup api.

Kebab

Kebab

Bahan-bahan:
2 cawan jus tomato
½ cawan mentega
¼ cawan bawang besar [di cincang halus]
1/3 cawan sos tomato
1 sudu teh garam
½ sudu teh serbuk lada hitam
1 ulas bawang putih [di cincang]
1 sudu besar sos Worchestershire
1 sudu teh sos tobasco
2 pound daging lembu [dipotong dadu 1 inci]
½ pound cendawan butang segar [buang batangnya]
Tomato ceri secukupnya
1 biji bawang besar dibelah empat
1 biji capsicum hijau dipotong 1 inci persegi
Lidi sate secukupnya [sebaik-baiknya lidi sate direndam dengan air, jadi bila di barbeku lidi tidak mudah patah]

Cara-cara penyediaan:
1. Panaskan kuali, campurkan jus tomato, mentega, bawang, sos tomato, garam, lada hitam, bawang putih, sos Worcestershire dan sos tobasco.
2. Biarkan ia reneh selama 30 minit.
3. Angkat dari atas api dan biarkan ia sejuk.
4. Cucuk daging, cendawan, tomato ceri, bawang dan lada capsicum ke lidi yang telah direndam air.
5. Bila hendak barbeku, sos yang dimasak tadi disapukan dan barbeku.

Daging Cili Padi

Daging Cili Padi

Bahan-bahannya
500 g daging
10 biji cili padi
5 biji bawang merah
2 biji bawang putih
2 cm halia
2 sudu makan sos tiram
2 biji bawang besar ( dipotong bulat )
2 biji limau kasturi ( diperah ambil jusnya )
5 biji cili merah
garam dan gula secukup rasa

Cara memasak
1. Panaskan minyak dan goreng daging sehingga lembut dan ketepikan.
2. Masukkan halia, cili padi,halia, bawang merah dan bawang putih ke dalam pengisar dan kisarkan.
3. Panaskan minyak semula ( gunakan minyak goreng daging tadi ) dan tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar tadi.
4. Tumiskan sehingga kekuningan kemudian masukan sos tiram, garam dan bawang besar.
5. Apabila baunya mulai naik, masukkan jus limau kasturi.
6. Masukkan daging dan gaul sehingga rata.
7. Masak sehingga mendidih dan kuah menjadi sedikit pekat.

Bergedil Daging

Bergedil Daging

Bahan-bahan:
250 gm daging cincang (ditoskan supaya kurang air)
3 - 4 biji ubi kentang saiz sederhana besar (kalau yang kecil, gunalah 5 - 6 biji)
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
1 sudu besar bawang goreng
2 ½ sudu teh serbuk lada
1 sudu teh garam atau secukup rasa
¼ sudu teh gula
1 butir telur putih, dipukul sedikit (untuk salut)
Minyak secukupnya untuk goreng terendam

Cara-cara membuatnya:
1. Kentang direbus sekadar empuk sedikit (jangan empuk sangat, nanti sukar dibentuk). Toskan airnya dan lenyek halus.
2. Bawang besar dan bawang putih dikisar kasar.
3. Satukan daging cincang, kentang lenyek, bawang kisar, bawang goreng, serbuk lada, garam dan gula. Gaul rata.
4. Ambil sedikit adunan dan bentukkan menjadi bebola. Leperkan sedikit. Ulang sehingga habis adunannya.
5. Panaskan minyak (sebaiknya guna kuali non-stick). Pastikan minyaknya cukup panas sebelum mula menggoreng bergedil. Kalau tak cukup panas, bergedilnya mudah hancur.
6. Celupkan sebiji bergedil dalam telur putih dan masukkan dalam kuali. Ulang hingga habis.
7. Goreng hingga perang-keemasan.
8. Siap untuk dimakan.

Daging Masak Pekat

Daging Masak Pekat

Bahan-bahannya

1 kg daging lembu
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
4 sudu kerisik
1 tin susu cair
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan minyak jagung

Bahan untuk digiling
15 batang cili kering
8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm halia
3 cm lengkuas
3 cm kunyit hidup

Cara Membuatnya
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang telah digiling tadi.
2. Masukkan kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang.
3. Masak sehingga naik baunya.
4. Masukkan daging yang telah dihiris tadi dan gaul kan sehingga sebati.
5. Masukkan susu cair, kerisik, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
6. Kacau sehingga sebati dan gunakan api yang rendah.
7. Biarkan masakan itu sehingga kering.
8. Masak sehingga dagingnya empuk.

Paru Goreng Jintan

Paru Goreng Jintan

Bahan-bahan
300 gm paru direbus hingga empuk

Bahan Ditumbuk
1 sudu sederhana jintan manis
4 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit basah
Sedikit dula dan garam

Cara Membuatnya
1. Paru yang sudah empuk dipotong nipis-nipis.
2. Kemudian gaulkan dengan bahan-bahan ditumbuk. Selepas itu barulah digoreng.
3. Bila telah masak bolehlah dihidangkan.

Daging Goreng Ala Sate

Daging Goreng Ala Sate

Bahan-bahan
600 gm daging lembu
1 inci lengkuas
1 inci halia
3 ulas bawang putih
2 batang serai
1 sudu serbuk kunyit
2 cawan minyak kacang
Garam dan gula secukup rasa

Cara Membuatnya
1. Daging dipotong-potong.
2. Lengkuas, halia, serai dan bawang putih digiling halus.
3. Campurkan serbuk kunyit, garam dan gula kemudian digaul rata.
4. Gaulkan bahan tersebut dengan daging kemudian perapkan daging kira-kira 4 jam.
5. Panaskan minyak di dalam kuali. Setelah pijar gorengkan daging sehingga masak.
6. Setelah itu diangkat dan boleh dihidangkan bersama cili sos untuk dimakan.

Rendang Daging

Rendang Daging

Bahan-bahan

1 kilo daging
2 labu bawang besar (dikisar)
6 ulas bawang putih (dikisar)
5 ulas bawang merah
3 cm lengkuas (dikisar)
3 batang serai (dikisar)
3cm halia (dikisar)
Bunga lawang,kulit kayu manis,& buah pelaga.
2 peket rempah kari daging
Kerisik (1 biji kelapa)
3 cawan santan
Garam secukup rasa
Sedikit perasa
1 senduk minyak
1 tangkai daun kari

Cara-cara memasaknya
1. Daging dipotong dan dibersihkan.bancuh rempah daging masukkan bahan kisar, kerisik dan sedikit air.
2. Gaul bersama daging tadi. Perapkan selama 20 minit, panaskan minyak tumis bunga lawang, kulit kayu manis & buah pelaga, daun kari dan bawang merah & bawang merah sehingga naik wangi.
3. Masukkan daging tadi biar sampai pecah minyak,baru masukkan santan, garam & serbuk perasa.Masak sehingga daging empuk dan kuahnya pekat.

Wednesday, May 21, 2008

Daging Dendeng

Daging Dendeng

Bahan-bahan:
½ kilo daging
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 tangkai serai
2 cm halia
10 tangkai cili kering - direbus & kisarkan
¼ cawan kicap pekat / kicap manis
3 sudu mkn gula merah
2 sudu mkn gula pasir
½ cawan air asam jawa - dibancuh dengan stok daging
Garam secukup rasa
Sedikit air - lebih kurang 2 cawan
Minyak untuk menumis

Cara-cara memasaknya:
1. Rebus daging bersama air sehingga daging empuk.
2. Toskan & tumbuk daging hingga agak lerai – ketepikan.
3. Kisarkan bawang merah, bawang putih, halia & serai bersama air stok daging-stok jangan banyak sangat, agak-agak boleh dikisar sahaja.
4. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau & masukkan cili kisar-tumis hingga sedikit garing.
5. Masukkan air asam jawa - gaul & tambahkan kicap, gula merah & gula pasir-gaul lagi.
6. Masukkan daging-gaul biar sebati & sesuaikan garam–masak hingga kering & bolehlah diangkat

Daging Bistik

Daging Bistik

Bahan-bahan:
½ kilo daging (dipotong sebesar ½ tapak tangan)
¼ cawan serbuk black pepper McCormick (bancuh dengan air – boleh dikurangkan)
10-12 tangkai cili kering (rebus & kisarkan)
4-5 biji kentang (potong baji- wedges & goreng hingga kekuningan ketepikan)
1 tin kecil kacang peas (toskan)
1 senduk kecil kicap manis (boleh dikurangkan)
5 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
sedikit garam, gula & air
4 sudu makan air asam jawa
Minyak untuk menumis

Cara-cara memasaknya:
1. Rebus daging bersama sedikit air sehingga empuk
2. Hiris nipis daging-tebal 1cm & tumbuk / ketuk-ketuk sedikit. Ketepikan
3. Panaskan minyak-tumis bawang putih dan merah hingga wangi
4. Masukkan cili kisar-tumis hingga garing / pecah minyak
5. Masukkan bancuhan pepper dan air asam jawa -tumis 2-minit dan tambahkan kicap.
6. Sesuaikan garam, gula dan tambah sedikit air jika terlalu kering
7. Masukkan daging-gaul rata dan masak seketika kemudian tambahkan kentang.
8. Apabila daging dah sebati / mesra masukkan kacang peas-masak dalam 5 minit.

Salad Bebola Daging

Salad Bebola Daging

500g daging cincang
2 sudu makan tepung jagung
2 sudu teh lada putih
1 biji telur
50g bawang besar- dikisar
50g lobak merah- dihiris halus
2 sudu teh garam
minyak untuk menggoreng daging

Bahan untuk kuahnya
10g lada kering }
5 biji bawang kecil } dikisar
3 biji bawang putih }
1cm halia }

2 sudu makan rempah kari
3 sudu makan tomato sos
2 sudu makan kacang peas
1 cawan air
20 ulas bawang kecil-buat bawang goreng untuk tabur
1 sudu makan gula
serbuk perasa
minyak untuk menumis

Salad Bebola Daging

Cara Membuatnya
Campurkan daging bersama bahan bahan seperti tepung jagung, lada putih ,telur, bawang, lobak dan garam.
Kemudian dibulatkan dan digoreng dengan minyak yang banyak.
Setelah habis diketepikan.
Panaskan minyak, tumis bahan bahan kisar bersama rempah kari hingga garing, kemudian masukkan tomato sos, air, garam, gula dan serbuk perasa, biarkan kuahnya mendidih,masukkan kacang peas dan daging yg telah digoreng tadi.
Biarkan kuahnya pekat sedikit, baru diangkat dan dihidangkan.
Taburkan diatasnya dengan bawang goreng, dan kentang goreng

Meatball

Meatball

Bahan-bahan
250 g daging cincang fresh
1/2 sudu kecil garam halus
1/2 sudu kecil daun basil kering
1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
1/4 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu besar tepung jagung

Cara Membuatnya
Campur semua bahan-bahan hingga sebati kecuali tepung jagung.
Akhir sekali baru campurkan tepung jagung.
Bulat-bulatkan daging kepada saiz bola ping pong.
Siap untuk direbus atau digoreng dengan dicelup telur. Boleh juga disimpan frozen untuk kegunaan akan datang.

Daging Masak Lada Hitam

Daging Masak Lada Hitam

Bahan-bahan:
1 kg daging - dipotong nipis

Bahan A:
6 sudu jintan manis (ditumbuk halus)
2 paket lada hitam - ikut suka banyaknya(ditumbuk halus)
Halia (ditumbuk halus)
6 ulas bawang putih (ditumbuk halus)

Bahan A ini diperap bersama daging

Bahan B:
4 ulas bawang putihHalia - dihiris nipis
3 labu bawang besar - dihiris bulat
15-20 biji cili (digoreng sekejap)
6 biji kentang dibelah 4 (digoreng hingga kekuningan)
4 biji tomato dibelah 4
2 biji cili merah dibelah 4
2-3 sudu sos tiram
2-3 sudu sos lada hitam
KicapSedikit
garam
Daun bawang untuk hiasan (Potong lebih kurang 2" panjang)
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
1. Tumis bawang putih dan halia yang dihiris tadi hingga naik bau dan kemudian masukkan daging yang telah diperap tadi. Kacau daging tadi hingga ia naik bau yang sedap.
2. Apabila daging empuk dan lembut, masukkan sos tiram dan kacau. Kemudian masukkan pula sos lada hitam dan kacau. Masukkan kicap dan kalau terlalu pekat tambah sedikit air supaya ia lembab dan kacau.
3. Apabila daging masak, masukkan kentang goreng, cili padi yang telah digoreng tadi, cili merah, tomato dan bawang besar. Kacau lagi dan masukkan garam ikut rasa.
Akhir sekali taburkan daun bawang diatas daging tadi.

Daging Masak Merah

Daging Masak Merah

Bahan-bahan:
Daging (ditoskan dan diperap bawang putih dan kicap sotong) dicampur pula dengan sedikit pewarna merah.
Bawang besar
Cili merah /hijau
Cili api
TomatoSos
Sos cili
Sos Tiram
Secawan air
Serai dipotong-potong saja.
Bawang putih seulas
Garam dan sedikit gula sahaja.

Cara-caranya:
1. Daging yang diperap digoreng terlebih dahulu angkat .
2. Masukkan sos yang dicampur secawan air dan serai tadi beserta cili api yang diketuk-ketuk. Biar kering sedikit
3. Barulah masukkan daging yang digoreng awal tadi.

Daging Masak Hitam

Daging Masak Hitam

Bahan-bahannya
7 batang lada kering digoreng tanpa minyak
2 biji bawang merah dihiris
6 biji bawang putih
1/2 inci halia
2 camca air asam jawa
Kicap secukupnya
1 sudu jintan manis digoreng tanpa minyak
Garam secukup rasa
1/2 cawan air


Cara membuatnya

Daging dipotong-potong. Kesemua bahan-haban ditumbuk. Tumiskan bawang merah yang dihiris. Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi. Masukkan daging, kicap, cuka dan air. Masaklah hingga pekat.

Black Pepper Steak

Black Pepper Steak

Bahan-bahan:
1/2 kg daging (sebaik-baiknya batang pinang)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sudu teh lada hitam biji (boleh juga ganti dengan 1/2 sudu teh lada serbuk, tapi rasanya kurang oomph!)
1 batang lobak merah (dihiris menyerong setebal 1/2 inci)
1/2 cawan kicap manis
1 cawan air
1 ulas bawang besar (dihiris membulat setebal 1/4 inci)
1/2 cawan cendawan butang di belah dua.
1 biji buah tomato (dibelah 4 atau 6)
1/2 sudu teh tepung jagung dicampur dengan 2 sudu besar air
1/2 sudu teh gula atau secukup rasa
2 sudu besar minyak masak

Cara memasak:
Daging dihiris lebar dan setebal 1/2 inci. Bersihkan dan ketepikan.
Kisar halus bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam.
Masukkan daging, bahan dikisar, lobak merah, kicap manis dan air ke dalam periuk yang dalam.
Masak atas api sederhana / kecil sehingga daging empuk (pastikan kuahnya tak kering dan tambah air, jika perlu).
Sementara daging dimasak, goreng bawang besar hingga layu. Angkat dan ketepikan. Ulangi langkah ini dengan buah tomato.
Apabila daging dah empuk, masukkan bawang besar dan tomato berserta minyaknya, cendawan butang, campuran tepung jagung dan gula secukup rasa.
Masak atas api kecil selama 3 - 5 minit lagi.
Siap untuk dihidang.
Tips:
Stik ini enak dimakan bersama "garlic toast" dan french fries.

Kari Kepala Ikan

Kari Kepala Ikan

Bahan-bahan:
1 kg kepala ikan
50 gm bawang merah
30 gm halia (dikisar)
30 gm bawang putih (dikisar)
50 gm cili kering (dikisar)
50 gm ketumbar
40 gm serbuk jintan putih
30 gm serbuk kaskas
10 gm serbuk lada putih
40 gm serbuk kunyit
1 liter santan kelapa
20 gm garam
10 biji kacang bendi
6 biji terung

Cara memasak:
Tumiskan bawang, halia dan cili kering. Masukkan pula rempah yang telah dicampurkan dengan sedikit air asam jawa.
Kacau sehingga terbit minyak. Selepas itu masukkan santan, kacau hingga sebati.
Masukkan pula terung dan bendi, tunggu hingga separuh masak.
Setelah hampir masak, masukkan pula garam dan serbuk perasa secukup rasa.

Gulai Tempoyak Ikan Kembung

Gulai Tempoyak Ikan Kembung

Bahan-bahan:
1 kg ikan kembung (dipotong dua)
1 ikat taugeh kasar
1 cawan tempoyak
1 batang serai
10 biji cili padi
Serbuk kunyit
Garam

Cara memasak:
Masukkan ikan yang telah dicuci ke dalam periuk bersama cili padi yang telah dikisar dan serai yang telah dititik.
Tempoyak dibancuh dengan sedikit air supaya tidak terlalu pekat.
Masukkan serbuk kunyit dan garam
Apabila mendidih, masukkan taugeh. Sedia untuk dihidang.

Ikan Tiga Rasa

Ikan Tiga Rasa

Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap / kerapu
sedikit bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia -kisar
2 biji tomato -kisar
6 biji cili merah -kisar
10 biji cili padi -kisar
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
sedikit gula, garam bhn utk dikisar

Cara memasak:
Goreng ikan (spt biasa) garing / separuh garing (terpulang). Toskan minyak.Ketepikan.
Tumis bawang putih (naik bau) + bhn kisar
Masukkan semua sos tadi, gula, garam dan sedikit air
Tuang atas ikan

Ikan Kerapu Masak Asam Manis

Ikan Kerapu Masak Asam Manis

Bahan-bahan A:
1 ekor ikan kerapu
120gram tepung jagung
1 biji telur ayam
Sedikit minyak (untuk goreng)
Garam secukup rasa

Bahan-bahan B:
5 ulas bawang merah - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
3cm halia
1 batang serai - dititik
1 helai daun pandan
3 sudu cili sos
1 sudu cili giling
Sedikit kunyit hidup
3 sudu tomato sos
3 cawan air
Sedikit cuka masak
Garam secukup rasa

Cara memasak:
Gaulkan bahan-bahan B.
Untuk sosnya, panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang merah, halia, daun Pandan dan serai sehingga bau naik.
Masukkan cili giling dan kunyit. Kacau sehingga naik minyak.
Masukkan air, tomato sos, cili sos dan bahan perasa. Kacau sehingga mendidih. Tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng.

Taburkan sedikit bawang goreng ke atas hidangan tadi.
Untuk hiasan:
Bawang besar, cili merah, green pepper, nanas dan timun.

Ikan Masak Berlada

Ikan Masak Berlada

Bahan-bahan:
3 ~ 4 ekor ikan sembilang
10 biji cili merah - dikisar
2 batang serai - dititik
1 ulas bawang besar - dimayang kasar
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
air limau kasturi
sedikit garam dan gula secukup rasa

Cara memasak:

Ikan disiang, lumurkan dengan garam dan kunyit. Goreng dan ketepikan.
Dengan menggunakan minyak yang sama, tumiskan bawang putih dan halia yang telah ditumbuk tadi. Bila dah berbau harum (garing) masukkan cili merah yang telah dikisar, garam dan gula, kacau dan biar sampai pecah minyak.
Masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan gaul hingga sebati. Masukkan bawang besar yang dimayang kasar, kacau hingga agak layu.
Curahkan air perahan limau kasturi sebelum dihidangkan.

Ikan Siakap Kukus

Ikan Siakap Kukus

Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap sederhana besar
3 sudu besar sos tiram
2 susu besar sos cili
2 susu besar sos tomato
1 sudu gula
4cm halia - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
3 ulas bawang besar - dimayang
3 tangkai daun sup(saderi)
1/2 biji limau nipis
garam secukup rasa

Cara memasak:
Cuci ikan dan belah dua jangan sampai putus lumur garam dan gula (kurangkan jika tak suka manis).
Masukkan ikan dalam pinggan bujur, tabur bahan yang dimayang tadi.
Tuang ketiga-tiga sos tadi.
Kukus selama 10minit (hingga masak). tabur hirisan daun sup tadi dan perah limau diatasnya.

Soto Ayam

Soto Ayam

Bahan A
1 ekor ayam di potong ikut suka
3 biji bawang besar (potong 4)
5 ulas bawang putih (di ketuk je)
2 inci halia (di mayang)
2 ketul sub bunjut
rempah ratus (bunga cengkeh, bunga lawang, kayu manis)

Cara memasak:
Semua bahan A hendaklah direbus
Bila ayam dah empuk dan semua bahan tu dah sebati masukkan garam, ajinomoto, gula sikit.

Bahan B
10 biji bawang merah

Cara memasak:
Bawang ni di goreng dengan minyak (minyak yang belum digunakan)
Bila dah kuning tuangkan bawang dan minyak tu ke dalam sup yang dah masak.
Tutup periuk sup supaya naik bau wangi bawang.

Bahan c
Daun sup dan daun Bawang di potong dan masukkan dalam sup tu.

Sambal kicap
Bahan-bahan:
20 biji cili api
2 biji limau kasturi (kalau limau nipis 2 belah)
2 ulas bawang putih
kicap
sikit gula

Cara:
Tumbuk cili dan bawang putih.
Masukkan dalam mangkuk, selepas itu tuang kicap, gula dan perahkan limau.
Sedia untuk dimakan .

Ayam Bercili masak ketumbar

Ayam Bercili masak ketumbar

Bahan-bahan:
1/2 kg ayam
Serbuk kunyit
Sedikit garam
6 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih ditumbuk lumat
sedikit halia
4 sudu besar biji ketumbar
1 sudu kecil jintan manis di mesin halus
4 sudu besar cili mesin/cili boh
2 asam keping

Cara memasak:

Goreng ayam sehingga garing. Setelah garing bolehlah diangkat dan ketepikan.
Tumiskan bahan yang telah ditumbuk lumat sehingga naik bau kedalam minyak lebihan ayam tadi (agak-agak minyak dengan bahan yang hendak dibuat sambalnya).
Masukkan cili mesin/cili boh sehingga pecah minyak.
Kemudian masukkan ketumbar dan jintan manis yang telah dimesin. Jika nampak pekat tuangkan sedikit air (Gunakan api yang sederhana).
Masukkan asam keping, sedikit garam dan sedikit gula. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaulkan. Hidangkan

Ayam Golek Seri Pahang

Ayam Golek Seri Pahang

Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (dibersihkan)
300 gm bawng merah (dikisar halus)
5 cm halia (dititik)
2 sudu besar rempah kari ayam
2 keping asam gelugur
2 biji kelapa parut (diperah 3 cawan santan)
Garam dan gula secukup rasa

Cara memasak:
Satukan bawang merah, serai, serbuk kari, garam, gula, asam gelugur dan santan di dalam kuali yang besar, kemudian didihkan perlahan-perlahan di atas api yang kecil selama 20 minit.
Apabila kuah hampir pekat, masukkan ayam dan kacau dari semasa ke semasa sehingga ayam separuh masak.
Angkat ayam kemudian panggang di atas bara api selama 10 minit. Semasa dipanggang, balik-balikkan ayam sambil disiram kuah yang selebihnya.
Bila masak, bolehlah dihias mengikut citarasa tersendiri. hidangkan bersama minuman.

Nasi Ayam Hakka

Nasi Ayam Hakka

Bahan-bahan:
1 ekor ayam segar
Kicap cair (Cap Camel)
Minyak Bijian
Bawang merah 1 biji
Bawang putih 3 biji
1 ketul kecil halia
Beras 2 tin susu
1 sudu besar garam
1 sudu kecil Ajinamoto
Sedikit lada putih

Cara memasak:

Rebus ayam sehingga masak. Pastikan ia tidak direbus telalu lama. Kita boleh cucuk paha ayam dengan chopstick, jika ia telah masak, paha ayam dengan senang dapat ditembusi.
Toskan ayam tersebut dan letak atas pinggan. Tambahkan kicap cair diikuti dengan minyak bijian sewaktu ayam masih panas.
Biar ayam sejuk sehingga minyak dari ayam keluar barulah kita memotongnya. Ini untuk mengelakkan daging ayam hancur sewaktu kita memotong ketika panas.
Air rebus ayam digunakan dalam memasak nasi ayam. Pastikan kita tidak memasuk terlalu banyak air rebusan tadi.(Sukatan air selalunya 1 inci lebih dari paras beras)
Tumiskan halia, bawang putih dan bawang merah (Jangan terlalu garing).
Masukan tumisan tersebut ke dalam periuk nasi. Bubuh garam, Ajinamoto dan lada putih.
Biar nasi ayam masak dan sajikan.

Ayam Kepak Masak Minyak Bijan

Ayam Kepak Masak Minyak Bijan

Bahan -bahan:
Beberapa ketul kepak ayam/drumstick
Sesame oil/Minyak bijan
Serbuk lada hitam
Fish sauce/Sos ikan
Bawang putih 5 ulas ( Potong nipis2)
Sos tiram

Cara memasak:
Lumurkan ketul2 ayam tu dgn minyak bijan, sos tiram, sos ikan(jgn banyak sangat - secukup rasa). Campurkan bawang putih yg dihiris. Perapkan lebih kurang 1 jam.
Sejam kemudian angkat, taburkan serbuk lada hitam (terpulang ikut kepedasan).
Panaskan oven, Masukkan dalam oven lbh kurang 30 minit. Setiap 10 minit hendaklah tambah sos ikan pada ayam tadi.

Ayam Masak Cendawan Ala Cina

Ayam Masak Cendawan Ala Cina

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
8 keping Cendawan hitam - direndam
1/2 jam 1 inci halia - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris
6 ulas bawang putih - dicincang
4 ~ 5 tangkai cili padi
Sedikit kicap lemak manis
Sedikit sos tiram
Cara memasak:
Ayam dibasuh dan dipotong kecil2. Cendawan yang dah lembut ditoskan, buang tangkainya dan dipotong 4 (memanjang).
Panaskan minyak dan tumis halia. Bila dah naik bau (halia dah kekuningan) angkat halia dan buang. Kalau tak buang pun tak apa.
Masukkan bawang besar, bawang putih dan cili padi. Tumis hingga naik bau baru masukkan ayam. Kacau sekejap.
Masukkan kicap dan sos tiram. Kuantiti kicap terpulang. Tak payah letak garam sebab sos tiram dah memang masin. Kacau.
Selepas tu, masukkan air secukupnya (dalam 2 cawan biasa).
Bila dah mendidih baru masukkan cendawan. Kecilkan api dan biarkan hingga kuahnya pekat. (biasanya dalam 10 hingga 15 minit).

Ayam Panggang Bermadu

Ayam Panggang Bermadu

Bahan-bahan:
1kg kepak ayam
1 senduk besar minyak bijan
2 senduk besar madu
sedikit serbuk lada sulah
sedikit garam secukup rasa

Cara memasak:
Gaulkan ayam bersama madu, minyak bijan, serbuk lada sulah & garam hingga rata. Perapkan semalaman atau lebih dan selepas tu, boleh lah dipanggang ayam tu.....

Ayam Bakar Mayonis

Ayam Bakar Mayonis
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam yang bersaiz serdahana
1 paket rempah kari ayam
5 sudu mayonis
Sedikit garam dan kunyit

Cara:
Gaulkan ayam bersama garam dan serbuk kunyit. Kemudian lumurkan rempah tersebut ke ayam tadi dan ratakan maryonis ke atas ayam tersebut dan biarkan selama 1 jam sebelum dimasukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro atau oven.
Cadangan Hidangan:
Sepuluh minit sebelum ayam masak , taburkan sedikit lada sulah ke atas ayam tadi.

Ayam Bakar Lada Hitam

Ayam Bakar Lada Hitam
Bahan-Bahan:
ayam - 1 ekor
bawang putih - 3 ulas (kisar)
bawang merah - 7 ulas (kisar)
serbuk kunyit - 1 sudu teh
serbuk kari daging - 2 sudu besar
gula - 2 sudu besar
garam - ½ sudu teh
lada hitam - 1 sudu besar
mentega - 3 sudu besar
sos tiram - 1 sudu besar
perahan limau/lemon - 4 sudu

Cara:
Ayam di gaul bersama bawang, sos tiram, serbuk kunyit, serbuk kari, gula, garam, perahan lemon & lada hitam (yang telah dicampur air). Sebaiknya ayam di bakar di loyang/mangkuk supaya minyaknya tidak tumpah dan itu yang menambah perisanya.

Ayam Bakar

Ayam Bakar
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam muda
Sedikit minyak
5 ulas bawang merah atau 1 labu bawang besar (dihiris halus)
½ cawan lobak merah diparut
Hati ayam dipotong nipis
¼ cawan badam (digiling)
3 ¼ cawan tairu
1 camca besar ketumbar-digiling
3 ulas bawang putih- digiling
1 camca kecil garam-digiling
Sedikit air limau nipis

Cara:
Ayam dibersihkan dan ditoskan, cucukkan dengan garpu. Gaulkan ayam bersama bahan giling dan perapkan selama 20 minit. Panaskan minyak, tumiskan bawang, hati ayam dan lobak merah, masukkan garam secukup rasa. Kemudian masukkan bahan ini ke dalam perut ayam. Pukul tairu bersama badam hingga sebati. Bakar ayam selama 1 1/4 jam sambil direnjis-renjiskan tairu tadi pada ayam.

Asam Pedas Cara Brunei

Asam Pedas Cara Brunei
Bahan-Bahan:
1 ekor ikan merah yang sederhana besar
(disiang dan dipotong ikut suka)
500 ml air
½ bawang besar (dihiris)
3 keping asam gelugur
1 batang serai (dititik)
Sedikit garam
Sedikit minyak untuk menumis


4 biji lada hidup
10 biji cili padi
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
*Bahan-bahan ini dikisar halus dan dicampur dengan 2 sudu teh serbuk kunyit

Cara:
Panaskan minyak, tumis bawang besar dahulu, barulah masukan bahan kisar dan tumis sehingga mengeluarkan bau, barulah masukkan air. setelah air mendidih masukkan serai,asam, garam dan ikan sehingga masak dan agak pekat.

Bawal Masam Manis

Bawal Masam Manis
Bahan-Bahan:
1 ekor ikan bawal
1 sudu besar tepung jagung
1 biji putih telur
1 biji bawang besar - dipotong dadu
2 biji cili merah
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos plum
2 sudu besar sos cili
50 ml air
1 sudu kecil air limau nipis
Minyak masak
Garam dan gula

Cara:
Ikan dibuang sisik dan perutnya dibersihkan. Lap ikan hingga kering. Gaulkan ikan dengan tepung jagung dan putih telur. Perapkan selama 15 minit.Gorengkan ikan hingga kekuningan. Angkat dan letakkan dalam pinggan. Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bawang besar.Masukkan semua sos, air limau nipis dan air. Kacau hingga mendidih. Setelah cukup pekat, bubuhkan cili merah, garam dan gula. Angkat dan tuangkan atas ikan hingga rata.

Asam Pedas Ikan Pari

Asam Pedas Ikan Pari
Bahan-Bahan:
600 gm ikan pari
300 gm bendi
2 batang serai, dititik
2 kuntum bunga kantan
4 - 6 helai daun kesum
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air asam jawa
Garam secukupnya

Bahan-bahan digiling halus:
15 tangkai cili kering
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2.5 sm halia

Cara:
Ikan disiang dan dicuci bersih. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan digiling halus hingga garing. Kemudian masukkan serai titik. Kacau rata. Masukkan ikan dan air asam jawa. Kacau rata. Apabila mendidih masukkan bendir, daun kesum, bunga kantan dan garam. Kacau rata.

Cencaru Bakar Masam Manis

Cencaru Bakar Masam Manis
Bahan-Bahan:
2 ekor ikan cencaru sederhana besar
2 sudu besar asam jawa
2 sudu besar gula
1 sudu besar cili kisar
Sedikit garam dan serbuk perasa
Kertas pemabalut Aluminium
Alat pemanggang ikan

Cara:
Cencaru dibelah belakang dan dibersihkan. Gaulkan semua bahan asam jawa, gula, cili kisar, garam dan sebuk perasa hingga sebati. Masukkan bahan yang digaul tadi ke dalam ikan sebelah belakang. Balut ikan dengan pembalut aluminium supaya bahan tidak keluar semasa memanggang. Panggang ikan hingga masak (kira-kira 30 minit)

Ayam Berempah

Ayam Berempah
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (dibersihkan & dipotong kecil-kecil)
garam secukup rasa
4 sudu besar minyak makan
1 cawan pati santan
Air limau -1 biji limau nipis

Bahan Giling:
15 ulas bawang merah
5-6 batang lada merah
8 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup

Cara:
Satukan bahan-bahan giling & garam. Lumur rata-rata ke atas ayam & ketepikan selama 3-4 jam. Panaskan minyak diatas api . Goreng ketulan-ketulan ayam hingga garing & rata kuningnya. Kecilkan api. Masukkan pati santan & didihkan perlahan-lahan dengan bertutup hingga empuk. Masukkan air limau nipis & sesuaikan rasanya. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih atau roti.

Nasi Tomato

Nasi Tomato
Bahan-Bahan:
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah atau 1 labu bawang besar
½ cawan minyak sapi
2 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
2 ½ cawan air
2 kuntum bunga cengkih
2.5 sm kulit kayu manis
2 cawan beras¾ cawan tomato sos

Cara:
Goreng bawang putih dan bawang merah dalam minyak sapi hingga kuning. Masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga. Apabila naik baunya masukkan beras dan gaul rata. Tuangkan air dan garam, biarkan hingga mendidih. Bila sudah kering, masukkan tomato sos. Angkat dan hiaskan dengan telur rebus, bawang goreng, bawang besar yang dihiris bulat dan daun bawang.

Masalodeh Rangup

Masalodeh Rangup
Bahan-Bahan:
1 kg kacang dal
15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang puteh
1 cm halia
sedikit jintan puteh
sedikit belacan
Sedikit air
sedikit garam
sedikit serbuk perasa ajinomoto
Daun Kari Minyak untuk menggoreng

Bahan A :Kacang dal direndam semalaman. Toskan kan . Kisarkan hingga hancur.
Bahan B : Cili kering, 2 ulas bawang puteh & 2 ulas bawang merah, halia,jintan puteh dan belacan dikisar dengan sidikit air.masukan garam dan serbuk perasa.
Bahan C: daun kari dicincang halus, mayang bawang merah

Cara:
Masukan bahan A kedalam bekas adunan, kemudian masukan bahan B. Gaulkan hingga sebati .Masukkan daun kari yang dipotong nipis-nipis & bawang yang dimayang tadi kedalam adunan tadi. gaulkan sehingga sebati. kemudian kepalkan samada bulat atau leper bergantung kepada anda. Gorengkan hingga naik warna kuning. Toskan dan sedia untuk dihidang. Selamat mencuba.....

Kentang Beraneka Rasa

Kentang Beraneka Rasa
-Bahan:
6 biji kentang (potong dadu)
2 biji telur
½ botol sos tomato
5 sudu besar sos cili
sedikit minyak untuk menumis.

Cara:
1) goreng kentang hingga garing. angkat dan toskan minyak. 2) tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali. 3) masukkan sos tomato dan sos cili di dalam kuali. kecilkan api. 4) setelah sos mendidih, pecahkan telur dan gaulkan sehingga sebati. 5) akhir sekali, masukkan kentang yang sudah di goreng ke dalam kuali dan gaul sehingga sebati. 6) hidangan sudah siap untuk di makan.

Ayam Masak Gulai Tempoyak

Ayam Masak Gulai Tempoyak
Bahan-Bahan:
Ayam ½ ekor
15 biji cili padi
kunyit hidup ½ inci
garam secukup rasa
bawang kecil 1 biji
serai 2-3 batang
Tempoyak 2-3 sudu

Cara:
Ayam dibasuh bersih dengan tepung dan asam jawa untuk menghilangkan bau.
Tumbuk kunyit,cili padi,garam,bawang kecil sehingga lumat dan titikkan serai kemudian gaulkan bahan dengan tempoyak. Tempoyak yang sudah digaul dengan lada boleh digaulkan bersama ayam dan dimasukkan 2-3 gelas air.Masak ayam dengan api sederhana sehingga naik minyaknya.Tambahkan asam keping jika tidak cukup masam. Tambah garam jika perlu.. selamat mencuba...

Ayam Kampung Panggang

Ayam Kampung Panggang
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam kampung (dipotong empat)
Sejambak daun salad
2 biji lemon
2 biji cili merah
2 biji limau purut
1 jambak batang serai
1 cawan minyak masak

Cara:
Bersihkan ayam terlebih dahulu. Bakarkan dengan menggunakan kayu arang, selama kira-kira 20 minit. Renjiskan minyak menggunakan serai sewaktu sedang membakar ayam. Balik-balikkan, sebelum boleh dihidang di atas pinggan bersama daun salad, lemon, cili merah. Perahkan limau nipis ke atas ayam panggang untuk menambahkan keenakan rasanya.

TOMYAM CAMPUR

Tomyam Campur

Bahan-BahanNya :

50 gm udang basah - dibuang kulit
50 gm sotong - potong ikut suka
100 gm isi ayam - dipotong dadu
1 biji buah tomato - potong ikut suka
3 batang serai - di titik
4 biji cili padi di ketuk
1 biji bawang besar - di hiris bulat
2 ulas bawang putih - diketuk
1 - 2 biji limau nipis
2 - 3 helai daun limau purut
1 camb kicap sotong ( kicap cair Thailand)
sedikit bunga kobis dan carrot - potong ikut suka
daun sup & daun bawang
1/2 camb sos tomato siam - optional
garam, gula dan ajinomoto secukupnya.
4-5 cawan air.

Cara-Caranya :

:Didihkan lebih kurang 4 cawan air di dalam periuk. Bila air mendidih, masukkan serai, bawang putih dan daun limau purut. Kemudian masukkan ayam, udang dan sotong. Apabila ia mendidih, masukkan pula bawang besar, garam, gula, ajinomoto, sayur-sayuran, cili padi, sos tomato, kicap siam dan buahtomato. Ingat proses memasaknya mesti cepat. maksud saya api dapur mesti besar untuk memastikan tomyam anda lebih enak.

Dan akhir sekali, angkat dan taburkan dengan daun sup dan daun bawang.

Eat Chocolate and Enjoy Better Sex


You can boost your libido with Xocai healthy chocolate. Yes, I said that. Now not all chocolate is the same, so breaking out that milk chocolate bar you picked up at the local grocery store is not going to boost anything but perhaps your waist line.

Chocolate is a wonderful thing. 90% of the population craves chocolate and with the right mix of ingredients' some pretty amazing discoveries is now coming forefront in U.S. headlines. The secret of the Amazon is out. So, just what do all these people know?

Acai Berry: Strength and energy - and great for sex. Acai (Pronounced ah-sah-yee) is an amazing raspberry size berry rich with high antioxidant and nutritional properties. This berry is considered the most power antioxidant on earth. In Brazil, they eat three servings of Acai per day. The Brazilians look very young, practically wrinkle free, and do not have the problems of heart disease, stroke, or cancer just to name of few. The Acai berry alone taste like a lively blend of chocolate and berries packed full of high antioxidant (ORAC) value, amino acids and essential fatty acids.

The Acai Berry "super food" found only in the Amazon Rain Forest delivers healthy nutrients like fiber, phytosterols, and vitamins C, E, D, B-12 and B-13. The cardiovascular benefits are very well known. Studies show that anthocyanins can improve blood circulation, relax blood vessels, prevent blood clots, and prevent atherosclerosis. Some research has suggested that the anthocyanins can prevent cancer. Acai berry has over 30 times more anthocyanins than red wine grapes and all the fatty acid benefits found in olive oil.

Along with the Antioxidant Values, Acai contains plant sterols to keep Cholesterol from being digested. It lowers the bad cholesterol in the blood while improving the good cholesterol. It has a low glycemic index which improves glucose and lipid levels in Diabetes. It improves digestion because of the high fiber content. Acai has been reported to boost the immune system, boost circulation, and improve overall health. Weight loss and improved sleep have also been significant positive effects.

Within 24-hour Acai Berry begins to lose their ORAC value. So it must be freeze dried or frozen to preserve those health benefits. Xocai Health Chocolate has discovered the secret, integral to their delicious healthy chocolate while preserving all the antioxidant properties of the ingredients throughout the manufacturing process.

Cocoa - Raw Chocolate
Any chocolate Goddess or God will love this treat. Cacao, known as raw chocolate, is the fruit of a culinary nut. Over 80% of the US population is deficient in Magnesium. In nature, the primary source of Magnesium is found in Cacao. Raw chocolate is known to diminish appetite and aid in weight loss, increases sensuality and beauty; it may increase your alertness and focus, and contains nutrients to make you happy.

Chocolate is made from the seeds of the cocao plant. The flavor of Raw Cacao is similar to dark bitter chocolate one would normally buy at a grocery store. The primary differences between raw cacao and the typical chocolate available on the open market (cocoa - the processed chocolate) is the raw cacao has all the original healthy cacao butter containing all the original essential fatty acids and amazing taste found in the original bean.

The average American consumes nearly 11 pounds of chocolate each year, women being the largest group of chocolate consumers. That chocolate is made with processed cocoa, without the health benefits of unprocessed cocao. Xocai Chocolate is made from unprocessed cocao, making it very healthy for you. The unprocessed dark chocolate is blended with Acai and Blueberry adding tremendous health benefits and packed with a great taste too. One 12-gram serving, contains a whopping 3,120 ORAC score, 70 Calories with 40 Calories from Fat.

Enjoy Xocai Healthy Chocolate, without the guilt, 3 times per day for less than $5.00 a day, boost your libido, reduce your waist line, improve cardiovascular functioning, improve energy, fight fatigue, improve your sleep, and so much more. This chocolate is gluten free, vegetarian/vegan and diabetic friendly; Xocai Health Dark Chocolate is not candy. And, when you integrate this into a home based business, your rewards are monumental!

Now you can look forward to being healthy with Xocai Healthy Dark Chocolate!
These statements are not intended to diagnoses, treat, cure, and prevent disease
~~~Brenda Beck is a successful Business and Networking Coach focusing her energy in the health and wellness area. Her passion is helping others achieve their dreams, desires, and goals. Brenda is currently coaching others to promote Xocai Healthy Chocolate from the comfort of their own homes.

To learn more about Xocai Healthy Chocolate visit http://www.cocoa-lover.com or http://www.xocaibrenda.blogspot.com
Article Source: http://EzineArticles.com/?expert=Brenda_Beck

RAW CHOCOLATE- THE HEALTHIEST CHOCOLATE IN THE WORLD!!!

Raw chocolate - also known as 'cacao' - is, as its name suggests, chocolate that hasn't undergone the usual heating processes applied to all other forms of chocolate, including the organic kind.
This means that the end product, pretty much identical to normal chocolate in taste and consistency, has at least four times (and up to as much as seven times) the antioxidant content of dark chocolate. Interestingly, this makes it one of the most antioxidant-rich foods on the planet.

Cacao is absolutely choc full (excuse the pun) of feel good factors and therefore gives this wonderful sustained happy high for most people who eat it. Processed chocolate has some of them (which is why it has the reputation for giving us that 'in love' feeling) but in considerably smaller quantities. For instance, raw chocolate is 33% richer in PEA, the substance that gives us that feeling of being in love. It also contains significant levels of anandamide, known as the 'bliss chemical' and factors which slow down anandamide's breakdown, so we stay happy for longer.

It's also a good source of tryptophan which the brain uses to make serotonin which in turn creates a feeling of euphoria. Then there's arginine, known as 'nature's viagra' and magnesium and sulphur, important nutrients most of us are deficient in and which, among other things, help us relax. It's no wonder raw chocolate can make many people feel distinctly trippy!

So where can you get this wonder food from? Well, it is already possible to buy a range of delicious raw chocolate bars from some health food shops, or alternatively, online (see Resources at the end of this article). These bars are all made using natural low GI sweeteners, so they have the added benefit of being sugar-free (and are also dairy-free so suitable for vegans and those with a dairy intolerance).

Or you can have a go at making your own creations: you can buy raw chocolate powder, raw cacao butter (cocoa butter) and cacao nibs from some health food shops or purchase them online and have fun experimenting with recipes.
And if you need some help with recipe ideas, my company Sweet Sensations holds regular Chocolate Workshops in London, UK in which you can learn a range of easy, no-cook truffle and dessert recipes (all completely sugar, dairy and wheat-free so great for those with food intolerances).

We will also shortly be publishing a recipe book and launching our own range of raw chocolate sugar, dairy and wheat-free truffles.
Click on http://www.sweetsensations.uk.com to take you to our website where we give you a free, very easy chocolate truffle recipe you can make for yourself.

ResourcesFor a range of raw chocolate confectionery:http://www.therawchocolateshop.com
For the ingredients to make your own recipes: http://www.funkyraw.com (also sells some of the raw chocolate bars)
Article Source: http://EzineArticles.com/?expert=Liz_Bygrave

Teh O

Teh O

Coffee Latte

Coffee Latte

Air kelapa

Air kelapa

strawberry cake

strawberry cake

ice-cream cake

ice-cream cake

Cake

Cake