Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (dibersihkan & dipotong kecil-kecil)
garam secukup rasa
4 sudu besar minyak makan
1 cawan pati santan
Air limau -1 biji limau nipis
Bahan Giling:
15 ulas bawang merah
5-6 batang lada merah
8 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
Cara:
Satukan bahan-bahan giling & garam. Lumur rata-rata ke atas ayam & ketepikan selama 3-4 jam. Panaskan minyak diatas api . Goreng ketulan-ketulan ayam hingga garing & rata kuningnya. Kecilkan api. Masukkan pati santan & didihkan perlahan-lahan dengan bertutup hingga empuk. Masukkan air limau nipis & sesuaikan rasanya. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih atau roti.
Satukan bahan-bahan giling & garam. Lumur rata-rata ke atas ayam & ketepikan selama 3-4 jam. Panaskan minyak diatas api . Goreng ketulan-ketulan ayam hingga garing & rata kuningnya. Kecilkan api. Masukkan pati santan & didihkan perlahan-lahan dengan bertutup hingga empuk. Masukkan air limau nipis & sesuaikan rasanya. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih atau roti.
No comments:
Post a Comment