Wednesday, May 21, 2008

Kari Kepala Ikan

Kari Kepala Ikan

Bahan-bahan:
1 kg kepala ikan
50 gm bawang merah
30 gm halia (dikisar)
30 gm bawang putih (dikisar)
50 gm cili kering (dikisar)
50 gm ketumbar
40 gm serbuk jintan putih
30 gm serbuk kaskas
10 gm serbuk lada putih
40 gm serbuk kunyit
1 liter santan kelapa
20 gm garam
10 biji kacang bendi
6 biji terung

Cara memasak:
Tumiskan bawang, halia dan cili kering. Masukkan pula rempah yang telah dicampurkan dengan sedikit air asam jawa.
Kacau sehingga terbit minyak. Selepas itu masukkan santan, kacau hingga sebati.
Masukkan pula terung dan bendi, tunggu hingga separuh masak.
Setelah hampir masak, masukkan pula garam dan serbuk perasa secukup rasa.

No comments:

Teh O

Teh O

Coffee Latte

Coffee Latte

Air kelapa

Air kelapa

strawberry cake

strawberry cake

ice-cream cake

ice-cream cake

Cake

Cake